Blog

Kyo en Jitsu

Iedereen die wel eens Do-In of yoga heeft gedaan herkent dit: de ene strekking gaat je makkelijk af, terwijl je in de andere strekking veel weerstand voelt. Soms is er zelfs een enorm verschil tussen beide zijdes. De ene plek noemen we dan vol, of jitsu. De andere plek leeg, oftewel kyo.

Dat de energie fluctueert en soms vol is, en dan weer leeg, is een normaal proces. Het wordt pas vervelend als er een blokkade ontstaat. Om dit uit te leggen, geef ik wat voorbeelden. Denk maar eens aan de maancyclus: volle maan, afnemende maan, nieuwe maan, wassende maan. Dit is een heel natuurlijk proces. We kunnen de effecten ervan wellicht waarnemen in ons lichaam en de natuur, maar we vragen de maan niet hier eens mee te stoppen. In ons lichaam zien we dit ook in de ademhalingscyclus: bij de inademing zijn de longen vol, bij de uitademing zijn ze leger. Hier is niets mis mee. Zoals ik al schreef, het wordt pas vervelend als er een blokkade ontstaat: als je na je uitademing maar lang genoeg wacht met inademen, voel je hoe vervelend het is om leegte te ervaren.

Via strekkingen, zelfmassages en visualisaties kunnen we de energie herverdelen. Idealiter begin je dan met de makkelijkste (de kyo/lege) zijde of oefening. De makkelijkste zijde kun je strekken of masseren. Hiermee verwijder je eventuele blokkades zodat deze zijde energie kan ontvangen. Daarna werk je met de moeilijkste (jitsu/volle) zijde. Deze kun je indien prettig wat steviger masseren en dieper strekken. De blokkades verdwijnen waarna de energie weer gelijk verdeeld kan worden. Omdat je de kyo zijde eerst hebt behandeld, heeft de vrijgekomen energie een plek om naartoe te gaan.

Bij bovenstaande oefening, begin je met je voetzolen tegen elkaar aan, knieƫn vallen naar buiten. Bepaal eerst welk been het meest ontspannen voelt in deze positie. Hier ervaar je kyo. Masseer met je elleboog de binnenzijde van het bovenbeen aan kyo zijde: geef druk tijdens een uitademing, verplaats tijdens een inademing. Kom na enkele minuten terug in de uitgangspositie. Neem eventueel verschil waar. Wissel dan van kant en behandel de jitsu zijde. Kom na enkele minuten weer terug in de uitgangspositie en voel na.

Je kunt op dezelfde manier te werk gaan bij alle strekkingen.

Dit is een leuke toegankelijke manier voor zelfbehandeling. Wil je dieper te werk gaan? TCM-therapeuten, of Do-In docenten die ik heb opgeleid bij Do-In Academy hebben geleerd kyo en jitsu nog preciezer te onderzoeken zodat ze heel gericht met je kunnen werken naar balans. Als je dit zelf wilt leren, verwelkom ik je graag bij Do-In Academy.