Blog

Do-In Ademoefeningen - Deel 2: De langzame ademhaling; Shisoku

Bij Do-In kun je verschillende oefeningen doen voor de ademhaling. Deze ondersteunen je energiestroom op verschillende manieren. Bij deze deel 2: De langzame ademhaling. Voer deze ademoefening in een zittende of liggende houding uit.

De langzame ademhaling; Shisoku

Adem helemaal uit. Adem in ongeveer 8 tellen door je neus. Richt deze inademing op je borst, zodat je borst opbolt. Houd je adem vast zolang als comfortabel is en duw je middenrif naar beneden, je buik zet nu uit. Focus hierbij op de tan-den: het energiepunt middenin je onderbuik. Span je bekkenbodem en anus aan. Adem heel langzaam uit. Herhaal 5 keer.

Deze ademhaling ontspant de borst, versterkt de energie in de buik en verheldert de geest. In je borst beginnen verschillende interne delen van meridianen, met name de vuurmeridianen (Hart, Dunne Darm, Hartbeschermer, Drievoudige Verwarmer). Deze interne paden zijn bedoeld om spanning in het hartgebied af te sluizen naar beneden. Het Hart wordt als keizer(in) gezien. De keizer(in) kan het best functioneren in een vredige en ontspannen omgeving. Vandaar dat vier meridianen de balans in het Hart als primaire taak hebben. De Hartenergie staat ook in verbinding met je bewustzijn. Je kunt dan ook voelen dat je geest verheldert door deze oefening.