Blog

Dankbaar voor acupressuur

Ik voel me elke dag wel minstens een keer ongelofelijk dankbaar voor alles wat ik heb geleerd over traditionele geneeswijzen. Vooral omdat het zo praktisch toepasbaar is en ik dat kan doorgeven in mijn lessen, opleiding en gewoon het dagelijks leven. Zo wandelde ik met mijn dochter, toen ze plots pijn kreeg in haar knie.

We gingen even zitten en ik voelde de acupressuur punten rond haar knie om te ontdekken of er misschien iets niet lekker doorstroomde en inderdaad, Blaas 40 (ook bekend als 54) in haar knieholte bleek wat geblokkeerd. Na een minuutje onderzoek en acupressuur was de pijn minder. Na vijf minuten rustig verder lopen was de pijn weg.

Tijdens een langere tocht - niet lang na het knie-voorval - leerde ik haar Maag 36 en Dikke Darm 10. Deze punten staan bekend als "driemijlspunten" omdat ze je de kracht zouden geven nog drie mijl verder te lopen bij vermoeidheid. Er is nog een heleboel meer te vertellen over deze punten (bijvoorbeeld dat je ook verjongend werken), maar dat ligt binnen het bereik van deze blog. Al wandelend klopten we zo nu en dan op deze punten voor net dat beetje extra kracht. Voor mijn dochter ben ik een soort wonderdokter en mijn studenten noemen het werken met de meridianen soms ook wel "bijna toveren." Maar in feite is het niets anders dan de fysieke en energetische werking van het lichaam (zo goed mogelijk) doorgronden, zodat je alle signalen kunt begrijpen en ernaar kunt handelen. En de stroming die dat geeft in je lichaam en leven, wakkert een diep gevoel van dankbaarheid aan.