Blog

Adem-oefening voor de winter

Heb je behoefte aan meer stilte of rust? Of zoek je manieren om mee te bewegen met de energie van de winter? Probeer dan eens deze simpele adem-oefening:

Verleng je uitademingen, zodat deze twee- tot drie keer zo lang duren als je inademing en. Houd daarna een adempauze. Deze mag zo lang duren als vanzelf gaat. Geef ruimte aan de inademing wanneer deze vanzelf komt. Adem op deze manier zo lang als prettig is en herhaal de oefening enkele keren per dag.

Wanneer je de uitademing verlengt, helpt dat los te laten en te ontspannen. Het is als het ware de herfst van een ademcyclus en past bij het element Metaal uit de oosterse Vijf Elementen -leer. De adempauze na de uitademing is als de winter: het is een moment van stilte, waarin nauwelijks beweging is. Deze momenten helpen om te verbinden met de stilte van binnen, die altijd aanwezig is ookal is er lastig contact mee te maken door alle gedachten en gevoelens. Adempauzes horen bij het element Aarde, als periode van overgang tussen twee tegengestelde bewegingen - in dit geval de in- en uitademing. De adempauze na de uitademing past daarnaast ook bij het element Water: de stilte en rust na een cyclus, alsook de stilte voordat een nieuwe cyclus op gang komt.

Wil je meer leren over werken met elementen en meridianen via beweging, meditatie, acupressuur en voeding? Dat kan bij Do-In Academy