Blog

Kleefkruid, een lente-tonic

In mijn lente-Do-In-ebook verwijs ik naar Kleefkruid, een kruidje dat in Nederland in vrijwel elke berm te vinden is en vooral de energie van het Houtelement ondersteunt. In deze blog schrijf ik meer over dit plantje en de werking ervan.

Als het even kan, verslind ik boeken over de energetische werking van voeding en kruiden. Vooral de werking van locale producten vind ik interessant; ik ga er vanuit dat de aarde ons geeft wat we nodig hebben op de plek waar we leven. Daarom houd ik ook zo van wildplukken - met respect voor de natuur (niet te veel, vooral "onkruid). Het leuke hiervan is dat wat je nodig hebt soms letterlijk naast de deur groeit. Dit gaat zeker op voor een van de plantjes die me blij maken in de lente: Kleefkruid (Gallium aparine L). Het heeft een sterk zuiverende werking en is daarom een ideaal kruidje in het begin van het jaar. Het helpt afvalstoffen die in de winter (waarin de stofwisseling meestal wat lager is) in het lichaam blijven hangen, te verwijderen. De zaadjes ken je vast wel als de kleine bolletjes die op je kleding of in de vacht van je huisdier blijven kleven. Deze zaadjes zijn overigens eetbaar, net als de scheuten, bladeren en bloemen.

Smaak: zuur, bitter

Route (dit betekent: welke meridiaansystemen en organen het in het speciaal ondersteunt) long, nieren, blaas, lever, galblaas, maag, milt.

Elementen waarop het vooral werkt: alle; dit is logisch, het groeit vrijwel het hele jaar door, maar vooral Hout.

Reguleert: damp en vloeistoffen

Specifieke werking en toepassing: De bladeren (feb-okt) hebben een verfrissende, mild verkoelende energetische werking. Ze zuiveren het bloed, lymfevloeistof en de levensenergie, verbeteren de circulatie en lossen damp en slijm op. Damp en slijm zijn termen die we niet veel tegenkomen in de westerse geneeskunde, echter wel in de oosterse geneeskunde. Je kunt damp interpreteren als een verdikking en vertraging in de energiestroom waardoor weefsels minder gevoed worden met levenskracht en afvalstoffen zich ophopen. Ook kan het ervoor zorgen dat de vaten verdichten waardoor de bloedcirculatie verhinderd wordt. Slijm is een ergere vorm van damp. Beiden worden gezien als een van de oorzaken van tumoren. Kleefkruid wordt daarom ook wel eens ingezet als natuurlijke ondersteuning in behandeling tegen tumoren. De damp-oplossende werking ondersteunt de Lever en Galblaas, het Houtelement dat voor een vrije circulatie van levensenergie zorgt. Ook ondersteunt het de Maag en Milt, die de spijsvertering ondersteunen. Verteren gaat veel beter als er geen damp of slijm in dit systeem zijn. Gebruik de bladeren en scheuten als thee, groente: soep, quiche, deeg, zelfgemaakte burgers of gebakken ei, of sap (juicer).

De bloemen (mei-oktober) hebben en verfrissend tot neutrale energetische werking (iets minder verkoelend dan de bladeren). De overige kwaliteiten zijn hetzelfde als de bladeren. Gebruik de bloemetjes als rauwkost.

De zaden (september - oktober) hebben en neutrale energetische werking. De damp-oplossende werking van de zaadjes richt zich vooral op de Blaas en Nieren en de lymfevaten. Eet de zaadjes bijvoorbeeld regelmatig als je gevoelig bent voor blaasontsteking. Gebruik de zaadjes mild geroosterd als kleine nootjes op een salade, of geroosterd als "koffie" - dit heb ik zelf nog nooit geprobeerd maar schijnt smakelijk te zijn. Laat het me vooral weten als je dit uitprobeert en hoe het je bevalt!

Onze voeding heeft veel effect op onze energiestroom. Samen met Do-In (strekkingen en acupressuur) kun je met kennis van voeding heel gericht de gezondheid van jezelf en anderen ondersteunen. Op specifieke wildpluk-kruiden ga ik bij Do-In Academy (nog) niet in. Maar daar biedt deze blog gelukkig ruimte voor op momenten dat ik me bevlogen voel! Wel is oosterse voedingsleer een onderdeel van het lespakket, zodat je leert werken met termen als damp, verfrissend, bloedzuiverend en dergelijke.

Omdat ik voeding een heel belangrijk en razend interessant onderwerp vind, organiseer ik vanaf 2022 online verdiepingslessen. De eerste les vindt plaats op 31 mei 2022 en gaat specifiek in op Hitte. Deze verdiepingslessen zijn vooral bedoeld voor mensen die zich al wat verdiept hebben in voedingsleer en graag gerichter met voeding willen werken. Tijdens deze lessen gaan we ook in op de belangrijkste acupressuurpunten en Do-In strekkingen. Meer over de verdiepingslessen lees je bij "Lessen".