Blog

Do-In tijdens volle maan

Het leuke aan Do-In lesgeven is dat je met je les kunt inspelen op werkelijk alles. Zo kun je bijvoorbeeld ook een les maken die past bij de volle maan. Hoe dan? Hier geef ik je 2 tips.

Regelmatig hoor ik mensen verzuchten dat ze minder goed hebben geslapen, "waarschijnlijk vanwege de volle maan". Dat is mogelijk. De volle maan heeft een energetisch effect op ons: niet alleen de maan is vol, maar wij zijn in de week rond volle maan zogezegd ook wat "voller". Zo kan er een accumulatie zijn van vocht, en ook de levenskracht en het Bloed zijn allemaal meer in overvloed aanwezig. Er is, kortom, een overvloed aan vitaliteit in onszelf en onze omgeving. Hoe mooi zou het zijn als we een deel van die energie kunnen opslaan en bewaren voor later? Zo verbetert je nachtrust en blijft die overvloed voor jou aanwezig.

tip 1: Yang laten stromen Bij volle maan is de energie in overvloed aanwezig, constateerden we al. Dit betekent dat het een relatieve yang-fase van de maand is. Door middel van oefeningen die de circulatie ondersteunen, voorkom je blokkades en blijft deze energie stromen. Dit helpt de aanwezige energie te kanaliseren en voorkomt spanningen. Bewegingen waaraan je kunt denken zijn de rugrol, de Do-In zonnegroet (zie mijn YouTube video), kloppen, twists of diverse zwiep-oefeningen. Integreer na deze oefeningen juist kalme oefeningen die de meridianen strekken, zoals de Makko-Ho serie (ook hier heb ik een YouTube video van gemaakt en natuurlijk een boek over geschreven). Voor een instructie voor kloppen zoek je op mijn kanaal: Do-In, tapping along the meridians.

tip 2: Verbind hoofd, hart en hara In het hoofd, het hart en de hara (buik) liggen drie krachtige energiecentra die we de tan-den noemen (dantien/dantian/tantien zijn andere namen die hiervoor ook gangbaar zijn). Deze energiecentra helpen om de verschillende types van onze levenskracht jing, ki en shen beschikbaar te maken, of op te slaan. Op de volgende manier kun je deze centra simpel ondersteunen: Geef achtereenvolgens ongeveer een minuut invoelende acupressuur op Gouverneursvat 24,5 (tussen de wenkbrauwen, zie yinyang afbeelding op de foto), Conceptievat 17 (het borstbeen, op tepellijn) en Conceptievat 4 tot en met 6 (plaats de vingertoppen van één hand in een verticale lijn op een rij onder de navel). Een meditatie die je hierna kunt doen is globaal: Breng je aandacht naar het midden van je hoofd, ervaar hier de stilte. Breng je aandacht naar het midden van je hart, ervaar hier de ruimte. Breng je aandacht naar het midden van je hara, ervaar hier de kracht. Voel de verbinding tussen deze drie centra.

Je kunt deze tips vormgeven zoals je wilt in je Do-In lessen. Veel plezier!

PS. vind je het lastig om zelf Do-In lessen te maken? Je bent natuurlijk welkom bij mijn wekelijkse online Do-In lessen. En als je graag de diepte in wilt met Do-In verwelkom ik je graag bij Do-In Academy